Hylte gymnasieenheten

Vad är vildmarksliv egentligen?

Vildmarksliv skiljer sig från friluftsliv genom att den ger en djupare kunskap om naturen, människan och friluftslivet. I traditionell mening är vildmarksliv konsten att leva i naturen och inte "bara" vistas & färdas i den, det kräver större kunskap om naturen som t ex vad som är användbara växter, slöjdhantverk för att improvisera eller tillverka utrustning. (jfr bushcraftlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster).

Men givetvis ingår det i utbildningen att också förstå och använda modern utrustning som t.ex. GPS, moderna friluftskök, känna till moderna material till kläder som t.ex. Gore-Tex.

Vi väljer ofta att använda en hel del traditionell utrustning t.ex. dukade träkanadensare och träskidor som tillverkats av lärarna eftersom det är beprövad utrustning som används under lång tid, de är miljövänliga, lätta att reparera i fält, men det ger också en känsla för naturen och dess värde.

Under hela utbildningen ligger stort fokus på slöjdhantverk för att lära sig om användbara växter, men också hur mycket man kan göra av sin egen utrustning vilket belyser miljöfrågan och friluftslivet. Vi jobbare vidare mycket med eld, eftersom elden är en viktig samlingspunkt när man jobbar med människor.

Det här gör vi:

Åk 1 - Grundkunskaper i vildmarksliv/friluftsliv


Karta/kompass/GPS
Kläder för vildmarksliv- & friluftsliv
Utrustning
Friluftskök
Eld
Mat & näringslära
Vandring
Grundläggande vinterfärd på skidor
Grundläggande paddling

Åk 2 - Skog & sjö


Forntida teknik/överlevnadsteknik
Använda & underhålla kniv/yxa/såg
Tillverka egen friluftsutrustning
Användbara växter
Laga mat över öppen eld
Torka/röka mat för vildmarksliv
Vinterfärder skog
Kanadensarpaddling sjö

Åk 3 - Fjäll & älv


Vandringstur med fiske
Forspaddling med dukade kanadensare.
Fortsättningspaddling med dukade kanadensare t ex lina/forka
Möjlighet till solofärd
Vinterfärd med pulka
Långfärd med dukade kanadensare
Sidan uppdaterades: 2017-07-10  av: Helena Frisk
Tipsa en vän:

Hylte kommun | Storgatan 8, 314 80 Hyltebruk | Tel: 0345 - 180 00 | Fax: 0345 - 181 90  |  E-post: kommunen@hylte.se | Organisationsnummer: 212 000-1207